MASJID NEGARA KUALA LUMPUR LA MOSQUEE NATIONALE 国家清真寺

 Malaysia

Voyage en Malaisie
PHOTO JACKY LAVAUZELLE

 
 

 

MASJID NEGARA
LA MOSQUEE NATIONALE
国家清真寺

 Visiter Kuala Lumpur
Meneroka kota Kuala Lumpur
Melawat Kuala Lumpur
吉隆坡
Куала-Лумпур

*
LA MOSQUEE NATIONALE
MASJID NEGARA
国家清真寺

Masjid Negara merupakan sebuah rekabentuk binaan yang melambangkan keagungan Islam, agama rasmi Malaysia.
Terletak di kawasan seluas 13 ekar, masjid ini dikelilingi laman berukuran 153 kaki persegi dan sebuah menara yang mempunyai 245 anak tangga. DYMM Sri Paduka Baginda Yang Di-Duli menjalankan upacara pecah tanah pada 27 Februari 1963 bersamaan 3 Syawal 1983. Upacara perasmiannya telah dilangsungkan dua tahun kemudian oleh Yang Di-Pertuan Agong pada 27 Ogos 1965 bersamaan 29 Rabiulakhir 1385. Mampu menampung sehingga 15,000 jemaah setiap waktu solat, masjid ini mempunyai perpustakaan, pejabat dan makam pahlawan negara. Rekabentuk asalnya telah dihasilkan oleh Jabatan Kerja Raya Persekutuan dan pada tahun 2003 telah dipulihara dan dinaiktaraf menerusi sumbangan ikhlas daripada Yayasan Albukhary.

La Mosquée nationale  symbolise la grandeur de l’Islam, la religion officielle de la Malaisie.
Situé sur 13 acres de terrain, la Mosquée nationale est capable d’accueillir jusqu’à 15.000 personnes. Les locaux permettant la prière disposent aussi d’une bibliothèque et des bureaux.
La conception a été réalisée par le ministère des Travaux publics fédéral et en 2003 la Mosquée été restaurée grâce à des dons de Yayasan Albukhary, la Fondation Al-Bukhary.
Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary a créé la Fondation Al-Bukhary en 1996. Les locaux de la Fondation se trouve dans la Jalan Pahang Barat, Pekeliling.

*********************************